25. Novembris 2013 15:19
Jaunumi
Eiropas Parlaments prasa tiesības pats lemt par savu atrašanās vietu
Eiropas Parlamentam jādod tiesības pašam izlemt, kad un kur deputāti pulcējas uz plenārsēdēm, - tā uzsvērts 20. novembrī pieņemtajā rezolūcijā.
No EP Informācijas biroja Latvijā arhīva

Eiropas Parlamentam jādod tiesības pašam izlemt, kad un kur deputāti pulcējas uz plenārsēdēm, uzsvērts trešdien pieņemtajā rezolūcijā. Deputāti aicina veikt ES pamatlīguma grozījumus, kas ļautu Parlamentam pašam lemt par tā atrašanās vietu un iekšējiem organizatoriskajiem jautājumiem. Pašlaik šādus lēmumus var pieņemt vienīgi visas ES dalībvalstis vienprātīgi. "Eiropas Parlaments darbotos efektīvāk, rentablāk un saudzīgāk pret vidi, ja tam būtu viena atrašanās vieta,” uzsvērts pirms dažām dienām pieņemtajā tekstā.

"Ikmēneša pārvietošanos starp Briseli un Strasbūru lielākā daļa ES iedzīvotāju uztver kā simbolisku negatīvu jautājumu, kas kaitē Eiropas Savienības reputācijai, īpaši laikā, kad finanšu krīzes dēļ dalībvalstīs ir veikti nopietni un sāpīgi izdevumu samazinājumi," minēts rezolūcijā, ko deputāti 20. novembrī  pieņēma ar 483 balsīm par, 141 pret un 34 atturoties.  
Parlaments apņemas iniciēt parasto līguma pārskatīšanas procedūru, lai ierosinātu grozījumus "kuri nepieciešami, lai Parlaments varētu lemt par savu atrašanās vietu un iekšējiem organizatoriskajiem jautājumiem". Saskaņā ar Līgumu par Eiropas Savienību, EP var iesniegt priekšlikumus Padomei par ES pamatlīgumu grozījumiem.
Līguma par ES darbību 341. pants paredz, ka ES iestāžu atrašanas vietas nosaka ar kopīgu ES dalībvalstu valdību vienošanos. Savukārt ES līgumu 6. protokols nosaka, ka " Eiropas Parlaments atrodas Strasbūrā, kur notiek 12 ikmēneša plenārsēdes".

Izmaksas un iespējamie ietaupījumi

Rezolūcijā aprēķināts, ka papildus ikgadējās izmaksas, ko rada Parlamenta "ģeogrāfiskā izkliedētība" (starp Briseli, Luksemburgu un Strasbūru) svārstās no 156 miljoniem līdz 204 miljoniem eiro, ieskaitot Strasbūras mītnes radītās papildus izmaksas 103 miljonu eiro apmērā. Tas ir līdzvērtīgs aptuveni 10% no Parlamenta gada budžeta, un CO2 emisijas, ko rada ceļošana uz trim darba vietām, tiek lēstas 11 000–19 000 tonnu apjomā.
Parlamenta pašreizējais darba režīms rada papildu izmaksas un pārvietošanos arī citām ES iestādēm, dalībvalstu pārstāvniecībām, žurnālistiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, uzsver deputāti.
Deputāti uzskata, ka jāatrod atbilstošs kompromiss par to, kā var turpināt izmantot Parlamenta pašreizējās ēkas.
Deputāti aicina EP Prezidiju uzdot Eirobarometram vai līdzīgam profesionālam aptauju dienestam līdz 2014. gada 1. janvārim veikt ES iedzīvotāju viedokļa apsekojumu attiecībā uz Parlamenta triju darba vietu saglabāšanas perspektīvām, īpaši norādot šāda režīma izmaksas finanšu, vides un efektivitātes ziņā.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties