16. Maijs 2019 15:38
Jaunumi
Rīgas apgabaltiesas tiesnese pārstāv Latviju starptautiskā konferencē par starpinstitucionālo sadarbību vardarbības gadījumos ģimenē

Eiropas mēroga konferencē par starpdisciplināro sadarbību vardarbības mazināšanai sabiedrībā, kas šodien sākas Viļņā, ar Latvijas pieredzi dalīsies Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ilze Celmiņa. Tiesnese uzstāsies ar referātu “Lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Latvijas pieredze”. No Latvijas konferencē piedalās arī Valsts policijas, Valsts probācijas dienesta un centra “Marta” pārstāvji.

Rīgas apgabaltiesas tiesnese plāno iepazīstināt konferences dalībniekus ar Latvijā spēkā esošo regulējumu un statistikas rādītājiem, skaidrot piemēroto pagaidu aizsardzības līdzekļu skaita pieauguma cēloņus kā arī grūtības, ar kurām Latvija saskārās laikā, kad tika pieņemti grozījumi normatīvajos aktos. “Latvijā pakāpeniski padziļinās izpratne par vardarbības ciklu, mācību programmu nozīmi, kā arī par nepieciešamību sadarboties dažādām valsts un pašvaldību institūcijām, īpaši uzsverot Valsts policijas lomu vardarbības novēršanā,” informē Rīgas apgabaltiesas tiesnese.

I. Celmiņa konferencē analizēs arī likuma normu piemērošanas problēmas Latvijas tiesās, jo pieteikumi par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu paši par sevi tagad ir uzskatāmi par pierādījumiem. Tiesnese analizēs arī turpmākos izaicinājumus situācijas uzlabošanā ar likumdošanas izmaiņu palīdzību, t.sk. par varmākas nosūtīšanu uz agresijas mazināšanas terapiju ar tiesneša lēmumu (pašlaik terapijā var iesaistīties tikai labprātīgi). “Diskusiju stadijā Latvijā ir arī jautājums par to, kā novērst no vardarbības cietušā nonākšanu finansiālās grūtībās, kad varmāka, atstājot mājokli, vairs nepiedalās šī mājokļa un ģimenes uzturēšanā,” atzīmē tiesnese.

Ar tiesneses viedokli par tiesvedībām, kas saistītas ar bērniem, kuru vecāki savstarpējās attiecībās bijuši vardarbīgi un tiesa lēmusi par atsevišķas aizgādības noteikšanu* pār bērnu, var iepazīties arī “Re:Baltica” publikāciju sērijā https://rebaltica.lv/2019/04/atnemtie-berni/

Lietuvas parlamenta telpās notiekošā divu dienu konference ir daļa no projekta, ko līdzfinansē Eiropas Savienības programma "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība”.

* “Likums noteic, ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums lietā, kas izriet no aizgādības vai saskarsmes tiesībām, mainās apstākļi, katra puse ir tiesīga iesniegt jaunu prasību tiesā vispārējā kārtībā (Civilprocesa likuma 244.14pants). Tas nozīmē, ka prasītājam, ceļot jaunu prasību, ir jānorāda, kādi apstākļi ir mainījušies laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā, un prasībai jāpievieno pierādījumi, kas to apstiprina. Ja prasītājam nav iespējams iegūt šos pierādījumus, jālūdz tiesai tos izprasīt. Tiesa nevar atkārtoti pieņemt izskatīšanai lietu, ja ir spēkā esošs spriedums un apstākļi, kas bija tā pamatā, nav mainījušies,” skaidro tiesnese Ilze Celmiņa.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties