11. Marts 2014 14:17
Jaunumi
Lietu par vēstules sūtīšanu vienas ieslodzījuma vietas ietvaros nodod jaunai izskatīšanai
3
Vai ieslodzītajam ir pienākums nosūtīt vēstuli citam ieslodzītajam tajā pašā cietumā, izmantojot vispārējo kārtību, kādā sūtījumi tiek veikti, t.i., izmantojot pastmarku?
Foto: Aiga Dambe

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 11.martā atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu, ar kuru noraidīts pieteikums par Daugavgrīvas cietuma administrācijas faktisko rīcību, nenosūtot pieteicēja vēstuli bez pastmarkas ieslodzītajam, kurš atradās Daugavgrīvas cietuma citā korpusā. Augstākā tiesa nekonstatēja likumīgu pamatu noteiktajam tiesību ierobežojumam un nodeva lietu jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

Augstākā tiesa lietu rakstveida procesā izskatīja sakarā ar pieteicēja kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Lietā strīds ir par to, vai ieslodzītajam ir pienākums nosūtīt vēstuli citam ieslodzītajam tajā pašā cietumā, izmantojot vispārējo kārtību, kādā sūtījumi tiek veikti. Proti, vai ir nepieciešama pastmarka, kā to prasīja cietums?

Augstākā tiesa spriedumā norādījusi, ka parasti ar saraksti tiek domāti tādi gadījumi, kad nosūtītājs un adresāts atrodas dažādās adresēs. Citiem vārdiem, lai kāds ar savu vēstuli varētu sasniegt otru, ir jāiesaista persona, kura sūtījumu nogādā, t.i., veic pasta pakalpojumus. Minētā kārtība pēc jēgas nav attiecināma uz saraksti vienas iestādes, kas atrodas vienā adresē, ietvaros. Izvirzot notiesātajam prasību sūtīt savu vēstuli citam notiesātajam tajā pašā ieslodzījuma vietā, izmantojot pasta pakalpojumus, nozīmē pilnīgi nevajadzīgi iesaistīt pasta komersantu šādās darbībās. Pasta pakalpojumu sniedzējs nogādās sūtījumu tajā pašā vietā, kurā būs to saņēmis – ieslodzījuma vietā. Iekšējo šķirošanu jebkurā gadījumā veic ieslodzījuma vietas darbinieki atbilstoši tām prasībām, kādas minētas Latvijas Sodu izpildes kodeksa 49.pantā.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viktors
11. Marts 2014 / 22:54
0
ATBILDĒT
Tā pie mums gadās... Latvijā ir spēkā izcils tiesiskais regulējums - Administratīvā procesa likums, kurā ir noteikti vispārēji tiesību principi, kas iestādei jāņem vērā, izdodot administratīvo aktu vai veicot faktisko rīcību, bet problēma ir šī TA piemērotājos. Ierēdņiem tā patīk ņemt un vienkārši vilkt ar pirkstu pa dažādām likumu un noteikumu normām, vadoties (labākajā gadījumā) tikai pēc to gramatiskās jēgas. Pārējās iztulkošanas metodes, viņuprāt, ir domātas tikai tiesību zinātniekiem, kas raksta JV. Iemācījušies lasīt, bet nav iemācījušies domāt.
Nupat saskāros ar kādas dzimtsarakstu nodaļas viedokli, kas konkrētajā situācijā līdzinājās apgalvojumam, ka iestādei nav saistoši citi spēkā esoši LR likumi, tikai tie, kas tieši skar viņu ikdienas darbu! Viņiem neesot deleģētas konkrētas tiesības un pienākumi. Vareni, vai ne? Un ja iestādes nolikumā nav 'minēts, ka tai ir pienākums atbildēt uz iedzīvotāju iesniegumiem, vai tas nozīmē, ka Iesniegumu likuma prasības iestādei nav jāievēro (konkrēti šādu nostāju mēdz paust piemēram, Ģenerālprokuratūra)? Un pēc visa tā mēs gribam, lai mums būtu efektīva valsts pārvalde. Nesanāks!
mazgudrais > Viktors
12. Marts 2014 / 09:05
0
ATBILDĒT
tā kā divas tiesu instances jau bija pieņēmušas personai nelabvēlīgu lēmumu, Juru rakstītais attiecas ne tikai uz iestādēm, bet arī uz tiesām, manuprāt
mazgudrais > mazgudrais
12. Marts 2014 / 09:06
0
ATBILDĒT
Jūsu rakstītais
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties