11. Aprīlis 2016 11:17
Jaunumi
Notāru padome: nekustamo īpašumu darījumu normatīvais regulējums valstij izmaksā pārāk dārgi
9

Valsts budžetā negūti ieņēmumi no zemesgrāmatas valsts nodevas un kapitāla pieauguma nodokļa ir pašreizējā Latvijas nekustamo īpašumu darījumu normatīvā regulējuma svarīgākie trūkumi, un tie valstij izmaksā pārāk dārgi, liecina Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) apkopotā informācija.

Latvijā pašlaik ir iespējams, ka nekustamā īpašuma darījums ilgstoši nav reģistrēts zemesgrāmatā. Kā skaidro LZNP, piemēram, Igaunijā un Lietuvā darījuma reģistrācija vai atzīmes ierakstīšana zemesgrāmatā notiek nekavējoši pēc darījuma notariālas apliecināšanas, bet Latvijā paiet vairāki mēneši un dažos gadījumos pat vairāki gadi līdz reģistrācijai. "Tādējādi ievērojams skaits cilvēku dažādu iemeslu dēļ pakļauj sevi riskam. Turklāt tas ne tikai ļauj īpašumu vairākkārt pārdot, izkrāpjot to īpašniekam, vai arī pārdevēja mantiniekiem īpašumu mantojot, bet arī nozīmē, ka šajā laikā valsts budžetā nenonāk attiecīgās nodevas un nodokļi," stāsta LZNP priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Pašreizējā sistēmā, kad darījumi tiek noslēgti privātā kārtā un bieži vien mājas apstākļos bez valsts jeb notāra klātbūtnes jau no paša sākuma, tiek radīta iespēja arī apzināti samazināt valstij maksājamos nodokļus un nodevas, slēpjot darījumu patieso summu. "Nav noslēpums, ka Latvijā nekustamo īpašumu darījumos tiek norādītas fiktīvas darījuma summas. Motivācija ir dažāda - sākot ar izvairīšanos no zemesgrāmatas valsts nodevas un visbeidzot - lai izvairītos no kapitāla pieauguma nodokļa," skaidro Stīpniece.

Saskaņā ar Baltijas valstu zemes dienestu apkopotajiem zemesgrāmatas datiem dzīvokļa cena uz vienu kvadrātmetru Rīgā ir apmēram 800 eiro, savukārt Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija norāda, ka Rīgas centrā vidējā dzīvokļu cena ir 1412,5 eiro un Rīgas mikrorajonos 1017 eiro, tātad vidēji 1214,5 eiro. Līdz ar to atšķirība starp datiem zemesgrāmatā un nekustamo īpašumu uzņēmumu datiem ir būtiska atšķirība, un tas ir tikai viens no aspektiem, kas pierāda, ka prakse šādos darījumos slēpt patieso summu pastāv.

Padomē skaidro, ka Lietuvā un Igaunijā šāda prakse nenotiek, jo likumdošanā notāram ir uzlikts pienākums un piešķirts mehānisms, ar kura palīdzību šo tendenci ierobežot.

"Lietuvā un Igaunijā notārs iesniedz elektroniskus dokumentus, un tā automātiski veidojas datorizētā zemesgrāmata, bet valsts līdz ar to ietaupa līdzekļus," skaidro LZNP priekšsēdētāja. Viņa uzsver, ka Latvijai ir nepieciešama tāda nekustamo īpašumu darījumu reģistrēšanas sistēma, kas nodrošina efektīvu valsts nodevu un nodokļu administrēšanu, samazinātu tiesu un zemesgrāmatu noslodzi un dotu iespēju lietderīgai resursu izmantošanai.

LZNP piedāvātās nekustamo īpašumu darījumu reformas pamatā ir valsts jeb notāra klātbūtne tajos un procesu digitalizācija.

 
 
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
12. Aprīlis 2016 / 08:53
1
ATBILDĒT
It kā jau neesot drošāku datu par statistiku, tikai tad nevajadzētu manipulēt ar datiem - vērtētāji sniedz informāciju par tirgus cenu, bet zemesgrāmatas datu groziņā ietipls pilnīgi visi darījumi, tostarp tiesu izpildītāju un maksātnespējas administratoru darījumi, un tajos īpašums tiek pārdots vien par 10-75 % no tirgus cenas. Mazākas summas uzrādīšana līgumā nekā summa, par kuru puses vienojušās, ir absolūts izņēmums. Un to neatrisinās notāru ieteiktā jaunā kārtība. Un nav ko piesaukt Igauniju un Lietuvu, jo Lietuvā vispār nav zemesgrāmatu institūta, bet Igaunijā ir liela neapmierinātība ar darījumu slēgšanas kārtību.
GatisL >
12. Aprīlis 2016 / 10:50
1
ATBILDĒT
[1] Gribētu saņemt no Jums kaut vienu rakstu/ avotu par Igaunijas "milzīgo" neapmierinātību?
Man ir tirgus dalībnieku vērtējums: «Estonia has a strong land register system ensuring the legal certainty of real estate ownership. Real estate development process has a clear step-by-step regulation.»
«Lithuania has a very modern, efficient and reliable real estate registration system.»
Newsec Baltics Baltic property market report 2015, p.25., 51., 55., 74., 77. http://www.lanida.lv/images/2015.03.16_BMPR_2015_en.pdf
[2] Lietuvā atšķirīgi ir veidota zemesgrāmata, tomēr arī Lietuvā darījumus reģistrē un reģistram ir publiskā ticamība.
[3] Darījuma summas nepatiesa norādīšana nav izņēmums, bet ierasta prakse. «Līdzīgu dzīvokļu pirkuma cenas ar un bez kredīta atšķiras aptuveni par 30% - kredīta gadījumā tās ir augstākas.» «Jāatzīmē, ka, darījumos bez kredīta pastāv lielāka varbūtība, ka darījuma puses reģistrē zemāku darījuma cenu, lai samazinātu valsts nodevas maksājumus.»
Nekustamā īpašuma tirgus pārskats. Kreditēšanas ietekme uz mājokļu tirgu. Valsts zemes dienests, 2015/2.
http://www.vzd.gov.lv/files/majoklu_kreditesanas_parskats_11_12_2015.pdf
Jā > GatisL
12. Aprīlis 2016 / 12:12
1
ATBILDĒT
Papīrs, kā zināms, panes visu. Neapmierinātība ir ierakstīta nevis grāmatās, bet gan izskan no cilvēku mutēm, kas uz savas ādas "izbaudījuši" šādu darījumu slēgšanas kārtību.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 6
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties