7. Marts 2017 12:02
Jaunumi
Pieejams Rīgas apgabaltiesas spriedums Māra Sprūda prasībā pret žurnālu “Ir”

Portālā manas.tiesas.lv  pieejams anonimizēts Rīgas apgabaltiesas spriedums civillietā Nr. C27251812, ar kuru tika noraidīta Māra Sprūda prasība pret žurnāla “Ir” izdevēju AS “Cits medijs”, kā arī Nelliju Ločmeli (Tjarvi) un Indru Spranci par goda un cieņas aizskaršanu un morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu. Spriedumā noteikts piedzīt no M.Sprūda “Cits medijs” labā ar lietas vešanu saistītos izdevumus 4248,84 eiro, kā arī par labu valstij nesamaksātos ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus 24,59 eiro.

Augstākā tiesa atteikusi ierosināt kasācijas tiesvedību

2016. gada 4. aprīlī pieņemtais apelācijas instances spriedums stājies spēkā 2017. gada 23. februārī, pēc tam, kad Augstākā tiesa (AT) atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, izskatot M. Sprūda kasācijas sūdzību. AT lēmums nav pārsūdzams.

Kā minēts AT Civillietu departamenta rīcības sēdes lēmumā, “nav acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas iznākums ir nepareizs”.

Maksātnespējas administrators M. Sprūds 2012. gada 19. februārī cēla tiesā prasību, kurā bija lūdzis atvainoties prasītājam par nedēļas žurnāla “IR” publikāciju “Maksātnespējas ķēķis”, atsaukt tajā publicētos nepatiesos faktus un ziņas, kā arī par labu prasītājam no žurnāla izdevēja piedzīt kaitējuma atlīdzību – mantisku kompensāciju un tiesāšanās izdevumus.

Vispusīgi vērtēta ziņas nošķiršana no viedokļa

Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija (tiesneši Olita Blūmfelde, Ilze Ošiņa un Valdis Vazdiķis), pievienojoties pirmās instances sprieduma motivācijai, atzinusi, ka publikācijā sniegtā informācija ir tās autores viedoklis, kam, vērtējot rakstu kopumā, bija pietiekama faktiskā bāze, lai to paustu.

Apelācijas instances tiesas ieskatā neitrāls lasītājs neliktu uzsvaru tikai uz prasītāja apstrīdētajiem izteikumiem, bet šo rakstu un tajā sniegto informāciju uztvertu kā autores viedokli par maksātnespējas procesa problēmām valstī un aicinājumu meklēt to risinājumu.

Raksts jāvērtē kopumā, viedoklis nedrīkst būt izteikts rupjā veidā

Izvērtējot publikācijā pausto viedokli, Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija ņēmusi vērā ne tikai nacionālo judikatūru, kas nosaka, ka tiesai jāvērtē raksts kopumā un tā nevar aprobežoties ar atsevišķu frāžu vērtēšanu, bet arī jautājumā par viedokļa samērīgumu spriedumā atsaukusies uz Eiropas Cilvēktiesību tiesu (ECT) praksi. Tajā norādīts, ka –  viedoklis var tikt atzīts par nesamērīgi aizskarošu, ja tam trūkst jebkādas faktiskās bāzes (ECT 1995. gada 26. aprīļa spriedums lietā De Haiss un Gaisels pret Beļģiju) un “viedoklis nedrīkst būt izteikts rupjā veidā” (ECT 1997. gada 1. jūlija spriedums lietā Oberšliks pret Austriju (Nr.2)).

Nekonstatējot apstākļus, kas būtu pamats publikācijā pausto viedokli atzīt par nesamērīgi aizskarošu, tiesa prasību noraidījusi kā nepamatotu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties